.
 
KIZKALESİ- AKDENİZİN NAZAR BONCUĞU

Kızkalesi
Artık, yörenin en önemli turizm merkezi Kızkalesi’ dir Kıyıdan açıkta küçük bir ada üzerindeki kale, Doğu Akdeniz’in simgesi sayılır. Kızkalesi, adını bu kaleden almış. İnce kumlu plajı ve yakınındaki Korykos antik kentinin de yarattığı ilgiyle çok gelişen Kızkalesi’nde çok sayıda nitelikli otel, restoran hizmet veriyor.

 
Aslında Kızkalesi’nde bir değil iki kale bulunuyor. Karadan 200 m. açıktaki kalenin (Kızkalesi) yanısıra, denize uzanan bir burun üzerinde bir diğeri (Korykos Kalesi) konumlanmış. Her iki kale de 12. yüzyıl başında Rubeniyan sülalesinden gelen Ermeni kralları tarafından Korykos kentini korumak için yaptırılmış. Korykos Kalesi ve Kızkalesi geceleri ışıklandırılıyor ve çok güzel bir görüntü oluşturuyor. Her iki kale de çok iyi durumda.
Korykos kent kalıntıları, Korykos Kalesinin kuzeydoğusuna doğru geniş bir alana yayılıyor. Kalenin hemen yanından geçen karayolu, kalıntıları ikiye bölüyor.
Korykos kentinin kuruluşu ile ilgili somut bilgi yok. Suriye kralı III. Antiokhos M.Ö. 197’de Akdeniz limanlarını ele geçirdiğinde Korykos ismine rastlanıyor. Roma döneminde Korykos işlek bir limanmış. İmparator Hadrianus kenti ziyaret etmiş ve bir heykeli dikilmiş. M.S. IV. yüzyıldan itibaren de Hristiyanlık yayılmış. Korykos 1448’de Karaman Sultan’ı İbrahim Bey tarafından alınmış, 1482’de ise Osmanlı egemenliğine girmiş.
Korkykos kalesi’nden Mersin yönüne ilerlendiğinde karayolunun solunda kalan kalıntılar arasında en önemlileri, çok sayıdaki kaya mezarı, Ayaş kenti yönünde sıralanan Monastic Kilise, Justinianus dönemine tarihlenen Mezarlık Kilisesi, üzerinde işlerle süslü mermer blokları gözalıcı olan Bazilika ve şehrin merkezindeki 5x20 m ebatlarındaki katedral (MS 5. yy.) sayılabilir.
          

KORİKOS KALESİ  :M.Ö 4.yüzyılda Kıbrıslı Prens Gorgos tarafından kurulan Korikos, Kilikya' nın önemli bir liman kentiydi. Bölgeye büyük zararlar veren korsanlar çıkarıldıktan sonra Romalı'lar ve Bizanslılar dönemini yaşamıştır, zeytin, harnup, üzüm üretimi önem kazanmıştır. 8 yüzyılda Jüstinyen zamanında Arapların saldırıları üzerine  kentin etrafı kuvvetli duvarla çevrilmiştir. 1200 yıllarında bu bölgeyi ele geçiren Ermeniler tarafından Korikos onarılmış ve eklemeler yaptırılmıştır.  Etrafı hendeklerle çevrili kalenin iki sıra duvarı, kuleleri; içinde bir kilise ve sarınç kalıntılıları vardır. 13.Yüzyılda önem kazanan kent Ceneviz ve Venedik gemilerinin uğrağı olmuş,  Silifke' nin İhracat limanı yapılmıştır. 1361 'de Kıbrıs Krallığına geçen  kale, Karamanoğlu İbrahim Bey II tarafından 1448 yılında zaptedilmiş ve kendi adına para bastırmıştır.  15 KM kuzey doğru yayılan  Korikos' ta her devrin eserine rastlanır.  1473 yılında Osmanlıların  eline geçmiştir.  Fatih Sultan Mehmet' in Bahtsız Şehzadesi  Cem Sultan, Kardeşi II. Beyazit  Kuvvetlerine yenilince, Temmuz 1482 yılında limana gelmiştir. 40 güne yakın burada kalan Cem Rodos'a gitmek Üzere gemiyle Anamur'a gönderilmiştir. Kızkalesi 1993 yılında ışıklandırılmıştır.      
KIZ KALESİ : Korikos kentini, denizden gelecek saldırılara karşı korumak için Korikos kalesinin 800 metre açığında ve ada üzerinde kale büyük bir ihtimalle, 1104 yılında Bizans Deniz Kumandanı Eusthatios tarafından yaptırılmıştır.  Elause adıyla tanınan  kalenin doştan çevre uzunluğu 900 metreden fazladır. 250 metre cepheli sekiz kulesi vardır. 1190 yılında Ermenilerin eline geçen kale, 1361 yılında kıbrıs Krallığı tarafından zaptedilmiş. Bir efsaneye göre, Kadın kıyafetine girmiş ve kucağında çocuk taşıyan bir askerin hile ile kaleye girmesi sonucunda kıbrıslılar tarafından zabtedilmiştir. Bir süre Kıbrıs krallarının elinde kalan  kaleyi, karamanoğulları ibrahim Bey  II.  1448 yılında zaptetmiş ve onarmıştır.
RESİMLERİMİZ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
 
 
 
2002
Erbay Bulut
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
0 (324) 515 11 80 Tel  & 0 (324) 515 96 36 fax
e-mail: muhasebe@turkiye.net